'>
ООУ Ристо Крле
ул.10 бр.34-Г | Н М Кадино, Општина Илинден, Македонија | +2 2561 540

Општинско Основно Училиште

Ристо Крле


Почитувани, Добродојдовте


Биографија на Ристо Крле (1900 - 1975)Општинското основно училиште го носи името на македонскиот писател Ристо Крле. Ристо Крле е роден на трети септември 1900та година во Струга, денешна Македонија, тогашен дел од Отомаската Империја.

Повеќекратни прекини го отежнале неговото школување. Во тинејџерските години се приклучил на армијата, каде што служел неколку години, додека не ја наследил татковската професија, и постанал успешен чевлар.