Општинското основно училиште го носи името на македонскиот писател Ристо Крле. Ристо Крле е роден на 03.09.1900 година во Струга, денешна Македонија, тогашен дел од Отоманската Империја.

Повеќекратни прекини го отежнале неговото школување…во тинејџерските години се приклучил на армијата, кадешто служел неколку години, додека не ја наследил татковската професија и станал успешен чевлар.

ООУ Ристо Крле н.м Кадино